Indrømmet – ordet og begrebet coaching har en lidt odiøs klang. Mange medarbejdere oplever det som et forsøg på at få dem til at gøre noget bestemt, som coahen har besluttet de skal.
Det bør naturligvis ikke være tilfældet – så har du som choach ihvertfald misforstået din rolle og funktion
Istedet bør vi tale om den støttende og udviklende samtale, som har til hensigt at bistå medarbejderen i at nå og opnå det mål de stræber efter.
Derfor anbefaler jeg at du har følgende 4 ting:
- Samtalen handler ikke om dig! Det er medarbejderens behov for at skabe klarhed og retning som er målet med samtalen. Det er medarbejderens dagsorden
- Vær nysgerrig! Bed medarbejderen fremlægge sine overvejelser. Når casen er fremlagt, så sig “Jeg er nysgerrig på…” for at skabe rum til reflektion
- Lyt til hvad der bliver sagt! Og spørg ind til hvad der menes, hvis du bliver i tvivl. Dine spørgsmål skal være opklarende og uddybende.
- Spørg ind til hvad medarbejderen har behov for at du gør. Hvad er din rolle? Er det din erfaring, din beslutningskompetence eller blot et øre, som medarbejderen har brug for.
Fokus på det anerkendende.
Dine medarbejdere er eksperter på det som de arbejder med. De vil anerkendes og roses. De er også meget ansvarlige og bestæber sig på at gøre det rigtige og det bedste. Derfor bliver din måde at håndtere en coachingsamtale på, også alt afgørende for, om medarbejderen føler sig hørt og anerkendt.
Heldigvis er det ikke raketvidenskab, men faktisk meget enkelt. Prøv det næste gang du bliver inviteret til en sparringssamtale med en medarbejder, eller når du næste gang selv tager initiativ til en samtale.