Kategorier
Hvad andre har sagt om ledelse

4 ting du skal huske når du coacher

Indrømmet – ordet og begrebet coaching har en lidt odiøs klang. Mange medarbejdere oplever det som et forsøg på at få dem til at gøre noget bestemt, som coahen har besluttet de skal.

Det bør naturligvis ikke være tilfældet – så har du som choach ihvertfald misforstået din rolle og funktion

Istedet bør vi tale om den støttende og udviklende samtale, som har til hensigt at bistå medarbejderen i at nå og opnå det mål de stræber efter.

Derfor anbefaler jeg at du har følgende 4 ting:

  1. Samtalen handler ikke om dig! Det er medarbejderens behov for at skabe klarhed og retning som er målet med samtalen. Det er medarbejderens dagsorden
  2. Vær nysgerrig! Bed medarbejderen fremlægge sine overvejelser. Når casen er fremlagt, så sig “Jeg er nysgerrig på…” for at skabe rum til reflektion
  3. Lyt til hvad der bliver sagt! Og spørg ind til hvad der menes, hvis du bliver i tvivl. Dine spørgsmål skal være opklarende og uddybende.
  4. Spørg ind til hvad medarbejderen har behov for at du gør. Hvad er din rolle? Er det din erfaring, din beslutningskompetence eller blot et øre, som medarbejderen har brug for.

Fokus på det anerkendende.

Dine medarbejdere er eksperter på det som de arbejder med. De vil anerkendes og roses. De er også meget ansvarlige og bestæber sig på at gøre det rigtige og det bedste. Derfor bliver din måde at håndtere en coachingsamtale på, også alt afgørende for, om medarbejderen føler sig hørt og anerkendt.

Heldigvis er det ikke raketvidenskab, men faktisk meget enkelt. Prøv det næste gang du bliver inviteret til en sparringssamtale med en medarbejder, eller når du næste gang selv tager initiativ til en samtale.

Af Kim Foss Lund

At være en leder som er en forandringsagent, betyder for mig, at jeg er nysgerrig på hvad der driver og motivere mine medarbejdere. Derfor spørger jeg nysgerrigt ind til “hvad gør de” og “ hvorfor de gør det”, og med afsæt i min erfaring som leder gennem 11 år, arbejder jeg videre med medarbejderen omkring at skabe mening for dem i deres arbejde, og med deres personlige og faglige udvikling.
Jeg søger løbende udvikling som leder, gennem inspiration fra bl.a. ledelsesbøger, og via tværgående samarbejder og sparring med andre lederkolleger. Ved seneste ledermåling opnåede jeg en score på 92 mod bankens benchmark på 80.

Jeg anser høj kundetilfredshed og loyalitet som altafgørende for virksomhedens berettigelse. Derfor er det vigtigt for mig at tænke ude fra ind. Det gør jeg ved altid at
spørger “hvorfor” og “for hvem”. Når begrebet “kunden i centrum” italesættes, så
bliver jeg nysgerrig på hvordan netop den enkelte medarbejder, arbejder med sit kundesyn. Vi mener alle vi har kunden i centrum, men hvordan forstå vi det hver især? Derfor arbejder jeg meget med at skabe kontekst som rammen for eksempelvis kundeservice.

Desuden arbejder jeg altid med medarbejderens stærke sider, og har fokus på at få endnu mere af det, som den enkelte er god til. Det handler om at gå fra fremragende til excellent. Dermed bliver medarbejderen holdetsstærkeste spiller, og samtidigt får kunden den bedste service. Og ved at styrke hver enkeltes spidskompetencer får jeg det stærkeste hold.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.